сряда, 30 септември 2020

София – свързан и свързващ град

20.09.17 | Новини

На 18.09.2017г. , в офиса на Европейския институт се проведоха две групови дискусии на тема „София – свързан и свързващ град“. Дискусиите са част от проекта „София – европейска сцена на …“, който се изпълнява от фондация „Европейски институт“, с финансовата подкрепа на Столичната община, Програма „Европа“ 2017.

Събитието беше открито от г-жа Ирина Йорданова, председател на програмния съвет на програма „Европа“ и на Постоянната комисия по европейските програми, проекти и международно сътрудничество на СОС. На събитията присъстваха и Цветомира Георгиева, координатор по Програма „Европа“. Участие в груповите дискусии взеха представители на „Визия за София“, неправителствени организации, студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет, имащи отношение към темата.

По време на събитията участниците обсъдиха снимките и темите, повдигнати от формираната във Facebook онлайн общност „Моето място в София“ (#MyplaceinSofia). В хода на дискусията беше направен преход от виртуалната представа за местата на София, към реалния град, а оттам към „въобразения” град – такъв, какъвто биха искали да го видят и направят младите хора. Участниците обмениха идеи и интерпретации доколко София е свързан и свързващ град, доколко младите хора възприемат столицата като част от общото европейско пространство и как тази свързаност се отразява върху собственото им усещане за живот в общност. Всички споделиха маршрутите, по които минават ежедневно, както и своите любими места в града, като по този начин заявиха желание впоследствие да бъдат вкючени в социалния експеримент „Вдигни очи и виж София“, предвиден в рамките на проекта. „

 

*********************

Основните профили, към които е насочена реализацията на проекта, са хора, родени в града, но чиито родители са родени на друго място; млади хора, приемащи себе си за потомствени, „кореняци“ софиянци, както и такива, които нямат и не биха искали да изградят трайна връзка с града. Водещо значение има продължителността и характера на тяхната връзка със София.