понеделник, 21 септември 2020

Бизнес и образование: Да успеем заедно!

30.09.16 | Акценти

Представители на бизнеса и образованието обсъдиха предизвикателствата при подготовката на мотивирани млади професионалисти на конференция в София.

„Ръководената от Жан-Клод Юнкер Комисия повиши ефективността и ускори изпълнението на Гаранцията за младежта. Над 9 милиона млади хора вече са се възползвали от тази програма. Това са 9 милиона млади хора, които са намерили работа, стаж или чиракуване благодарение на ЕС. И ние ще продължаваме да разгръщаме Гаранцията за младежта в цяла Европа, подобрявайки квалификациите на европейците и обхващайки най-нуждаещите се региони и младежи.
…На всеки трети студент по европейската програма „Еразъм+” след това му е била предложена работа в предприятието, в което е бил на стаж “, заяви Ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев при откриването на конференцията „Бизнес и образование: да успеем заедно!“, която се проведе на 28 септември 2016г. в гр. София.

Васил Тодоров, главен секретар на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), предложи студентите, които са приети по държавна поръчка, да бъдат под определена форма ангажирани да работят в България поне няколко години след завършване. Според него след като държавата е инвестирала в образованието на младежите, те също трябва да имат ангажимент към нея.

Заместник-изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Милена Георгиева отчете, че се наблюдават все по-големи дисбаланси между изискванията на пазара на труда и образованието и уменията на кандидатите за работа.

„Имаме амбицията, и вече извършихме пилотен открит урок, да превърнем темата за потребителските права в тема, която да се изучава в училище, а защо не и в университетите, защото досега информация по този въпрос твърде оскъдно е била поднасяна на аудиторията в по-млада възраст.”, каза Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

В конференцията взеха участие и г-жа Маргарита Гатева, експерт в министерството на образованието и науката; доц. д-р Антоний Гълъбов, преподавател в Нов български университет; доц. д-р Николай Атанасов, преподавател в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“- Бургас; д-р Петя Милушева, координатор на проект по Програма „Еразъм+” в сферата на дуалното обучение; г-н Йолиан Иванов, изпълнителен директор на „София Тех Парк“ и г-н Светлин Наков, мениджър обучение и вдъхновение в „Софтуерния университет“.


Конференцията „Бизнес и образование: Да успеем заедно!” беше организирана от Европейския потребителски център България, Информационния център „Европа Директно” - София, Центъра за развитие на човешките ресурси, Enterprise Europe Network (EEN) и Европейски служби за заетост (EURES). На него присъстваха представители на образователни институции, на бизнеса и компании, които инвестират в професионална квалификация. На форума беше представено дуалното обучение у нас, както и опитът от тази система в Германия. Голям интерес от страна на присъстващите предизвикаха споделените добри практики за обучение от страна на бизнеса, както и възможностите, които предоставя „София тех парк” на стартиращи компании и за насърчаване на иновациите.