неделя, 27 септември 2020

Биография на Николай Младенов

Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-то Народно събрание на Република България на 27 януари 2010 г.
В периода юли 2009 – януари 2010 г. е бил министър на отбраната на Република България.
В периода 2007 – 2009 г. Николай Младенов е член на Европейския парламент. Участва в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, Комисията по външна политика и подкомисията й по сигурност и отбрана. Заместник-председател е на Делегацията за отношения с Ирак и член на делегациите за отношения с Израел и Афганистан.
От 2001 до 2005 г. Николай Младенов е народен представител в 39-то Народно събрание, където е заместник-председател на Комисията по европейска интеграция и член на Комисията по сигурност и отбрана. В този период е и представител в Европейския конвент за изработването на европейската конституция.
От 2005 г. е консултант на Световната банка, Националния демократически институт, Международния републикански институт, както и други международни организации в Югоизточна Европа и Близкия Изток, включително Египет, Ирак, Афганистан, Йемен и Мароко.
Работил е за Световната банка, както и за фондация „Отворено Общество” в България и Югоизточна Европа, бил е наблюдател на изборния процес в Албания, Босна и Херцеговина, Украйна и Пакистан. През 2008 г. е оглавявал мисията изборни наблюдатели на Европейския съюз в Гана.
Николай Младенов има магистърска степен по военни науки от Кралския колеж в Лондон и магистърска степен по международни отношения от Университета за национално и световно стопанство в София.
Говори английски, френски и руски език.