понеделник, 13 юли 2020

Юлиана Николова ще бъде единственият български представител във форум за бъдещето на EC

22.02.07 | Новини

Полският премиер Ярослав Качински ще участва в престижен форум за европейското бъдеще на Украйна.

Директорът на Европейски институт Юлиана Николова ще бъде единствен представител на България на форума "Европа - Украйна" в град Вроцлав на 23 и 24 февруари.

Форумът "Европа - Украйна 2007" цели да се превърне в трибуна за "ново вдъхновение и идеи" за връзките между Украйна и европейските страни, в частност страните-членки на ЕС, пишат организаторите на форума в полския град Вроцлав.

В рамките на проявата, среща си дават видни фигури като членът на Европейския парламент и бивш полски премиер Йежи Бусек, зам.-председателят на парламента на Литва Чесловас Юршенас, румънецът Адриан Северин - избран за председател на Делегацията ЕС-Украйна в Европейския парламент.

Сред темите, които ще бъдат обсъдени на пленарни сесии и в панелен формат, са европейските политики и инструменти към Украйна, ролята на НАТО и мястото на Украйна в енергийната политика на Стария континент.

Важен акцент в дискусиите ще са икономическите реформи в Украйна. Именно по тази тема е предвидено участието на г-жа Николова, която е и сред малцината експерти по евроинтеграция в България, участвала в реалния преговорен процес за присъединяването на страната ни към ЕС. "Украинската икономика и ЕС: партньор или товар?" е озаглавен панела, който ще бъде модериран от Юрий Полюнеев, директор на Международния институт по мениджмънт. Освен г-жа Николова, в панела ще дискутират - украинският депутат и член на комисията по банки и финанси Сергей Клуев, председателят на Асоциацията на румънските бизнесмени Флорин Погонару, Антъни Фишер, председател на Евро-Украинския бизнессъвет, Людвик Соболевски - председател на Варшавската фондова борса и зам.-председателят на Комисията по европейска интеграция в украинския парламент Володимир Вечерко.

На форума във Вроцлав ще участват още зам.-министърът на външните работи на Чехия Ярослав Баста, зам.-председателят на румънския Сенат Теодор Мелешчану, както и много дипломати и политици от страни като Великобритания, Дания, Швеция, Австрия, Германия, Финландия, Чехия, Ирландия и др.
 
Повече информация по темата може да видите ТУК